Комп'ютерна Академія IT Step - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

ШАГ логотип

Де використовується SQL і чому він так потрібен програмістам

IT STEP Academy

Програмування

09.12.2022

7048 переглядів

Ця стаття — не довідник із SQL. Ми постаралися ввести новачків у світ баз даних, показати приклади і сфери використання. А також, чому потрібно знати хоча б базові поняття SQL, щоб бути хорошим програмістом.

Що таке бази даних і як ними керувати

Щоб ми краще розуміли одне одного, почнемо зі вступу. Будь-який інтернет-магазин, аптека чи соціальна мережа сповнена інформації: контакти профілів, тексти постів, картинки, результати соцопитувань. Це все потрібно десь зберігати, щоб у потрібний момент отримати доступ: вийняти частину інформації або всю. Для цього використовують бази даних.

База даних схожа на медові соти. У неї є комірки, а в кожній комірці — таблиця з конкретними даними. Таблиця внизу — найпростіший приклад комірки бази даних. Взяли зі статті про правильний вибір навчальної програми.

У коді бази даних обов'язково структуровані. З хаосом ми б нічого не змогли зробити: внести інформацію чи забрати. 

Наразі в нашому розумінні існує дві площини: перша — наш сайт, програма чи мобільний додаток; друга — база даних. Поки що вони з'єднані умовно: дані з програми потрапляють у таблицю. Але з ними нічого не можна зробити.

👉 Щоб керувати таблицями, придумали СУБД — систему управління базами даних. Забігаючи наперед: MySQL — одна з найпопулярніших систем.

Технічно MySQL можна уявити як кілька з'єднаних таблиць. У кожній — своя інформація. Візьмемо приклад з онлайн-магазином: покупці, товари і покупки - три пов'язані таблиці. Якщо клієнт замовив товар, дані про нього і його замовлення розділяються за комірками.

З MySQL можна створювати нові таблиці та пов'язувати їх. Наприклад, до онлайн-магазину додати комірку з гендерами клієнтів, віком, уподобаннями (якщо ми захотіли провести опитування на сайті).

Для управління таблицями СУБД не вистачить. Це така сама система, що умовно працює, як і зв'язок сервера і програми. Щоб система могла спілкуватися з базою даних, потрібен спеціальний алфавіт, набір команд. Ця мова — SQL.

Що таке SQL

SQL — це не мова програмування. Правильніше сказати, що це мова запитів до баз даних. Структура запиту сформована в базі, а нам потрібно задати правила — як правильно до неї звернутися.

На SQL можна писати програми, але дуже складно. Тому найчастіше мовою запитів отримують дані, а обробляють гнучкими мовами — наприклад Python або JavaScript. 

Що дає SQL:

  • можна знайти конкретну людину у величезній таблиці з даними;

  • сортувати вибрані дані;

  • видаляти непотрібну інформацію;

  • додати в клітинку рядки і стовпці, розширивши таблицю;

  • комбінувати таблиці, створювати зв'язки. Наприклад, якщо клієнт вказав контактні дані під час купівлі товару - інформацію передасть на кілька таблиць: товар, клієнт, купівля.

  • можна записати нову таблицю. 

Мова SQL проста в освоєнні та використанні. Щоб зрозуміти базу — вистачить і дня. На роботу з першими операторами достатньо тижня. А гуру тестувальникам або Back-end-розробникам потрібно вчитися постійно.

Перша й основна команда в SQL

Що має вміти будь-який програміст — вибирати інформацію з таблиці. Для цього придумали оператор SELECT.

Застосуємо на практиці. Щоб не створювати базу даних, зайдемо в онлайн-компілятор mycompiler.io. 

Ліворуч знаходиться база даних — Students. Сайт її створив самостійно, як приклад. Праворуч — кнопка RUN, щоб відтворити запит; і Output, який покаже результати запиту.

У базі даних два студенти: Ryan (чоловік - значок M) і Joanna (жінка - значок F). Спробуємо вибрати студента жіночої статі з бази даних.

Вводимо оператор SELECT.

Обираємо таблицю, де візьмемо дані. У нас це Students. Використовуємо слово FROM (звідки беремо) і назву:

Щоб вибрати конкретну інформацію, застосуємо слово WHERE. Вибираємо стать студента — додамо до оператора gender і значення Female (F). Як це виглядає в коді:

Тиснемо RUN і дивимося на Output:

За результатами запиту знайшли студента жіночої статі — Joanna. Тепер ви знаєте основний оператор у SQL — SELECT. Також просто вчаться й інші значення.

Список найважливіших команд SQL

SELECT — витягує дані з таблиці.

UPDATE — оновлює дані.

DELETE — видалення даних.

INSERT INTO — вставити нові дані в базу.

CREATE DATABASE — створити нову базу даних.

CREATE TABLE — створити одну таблицю.

DROP TABLE — видалити одну таблицю.

CREATE INDEX — створити маркер для пошуку всередині бази даних.

DROP INDEX — видалити маркер.

 

Знання MySQL і мови запитів відкриває великі можливості в програмуванні. Будь-який додаток або сайт з особистим кабінетом, формами з інформацією вимагає бази даних. Просто створити сайт не вийде — потрібно розбиратися в тому, як код сайту зберігається в Інтернеті.

Для чого служить SQL у різних галузях

Мова запитів використовується програмістами, аналітиками і навіть маркетологами — усіма, хто працює з даними. Ось кілька прикладів.

Фінанси. Уявімо, що в банку щодня відбувається мільйон грошових переказів: між користувачами, містами і країнами. Усе зберігається у великій базі даних. SQL можна використовувати для простого пошуку окремих екземплярів даних або даних, які відповідають певним вимогам, наприклад, зняття коштів на суму понад $5 000 за останній місяць.

Ще приклад — пошук інформації для статистичних графіків. Наприклад, можна відстежити вартість борщового набору за кілька років.

Маркетинг. Наприклад, людині сподобався сайт про риболовлю. Сайт використовує cookies — збирає первинну інформацію про користувача: час перебування на сайті, відвідані сторінки, кліки за посиланнями. Усе надсилається в базу даних.

Далі маркетолог захоче проаналізувати контент і створити рекламу в соціальних мережах — тільки для любителів риболовлі. 

SQL допоможе вивантажити cookies про користувача, якому сподобався сайт. Пізніше маркетолог знайде людину в соціальних мережах і додасть її в таргет-лист — орієнтир для прицільної реклами.

SQL дає змогу маркетинговим командам ухвалювати обґрунтовані, ґрунтовані на даних рішення, а не покладатися тільки на здогадки.

Data Science. Фахівці з аналізу даних збирають і аналізують дані для графіків, звітів, діаграм. Наприклад, з SQL у медицині збирають статистичні карти поширення конкретного захворювання. Як приклад — це допоможе медикам побачити складні ділянки і перекинути більше ресурсів, знизивши темп зараження.

Де потрібно знати SQL у програмуванні

Куди б не пішов програміст, тестувальник або аналітик — SQL стане перевагою перед іншими.

Для Back-end-програмування — обов'язково. Програми, сайти підключаються до величезних баз даних на сервері. За серверну частину відповідає бекенд-розробник. Він із SQL на рівних: має розуміти, як підключати бази даних, витягувати інформацію на сайт або для інших фахівців. Якщо потрібно — створити нову базу даних.

У SQL-розробці. Існує окрема категорія програмістів на SQL. Це фахівці техпідтримки, помічники служби аналітики, Data-Science і будь-яких інших професій у світі даних. Якщо співробітникам потрібно часто і багато вивантажувати дані, а інформація в таблицях щодня зростає — наймають SQL-програміста. 

Професія зустрічається рідко. Частіше беруть адмінів серверів зі знаннями мови запитів.

Front-end. Розробник прямо не пов'язаний із SQL і базами даних. Але йому потрібно знати мову на рівні простих операторів: розуміти, як працюють бази, що можна вивантажувати і як створювати нові таблиці. Часто на співбесідах запитують про SQL, навіть якщо його не було в картці вакансії. Такий собі, обов'язковий інструмент.

Тестування. Для ручного тестування потрібно вивантажувати дані. Якщо програма невелика — можна зайти в базу і знайти комірки з потрібними параметрами. Але так довго і в простих програмах.

Тому тестувальнику потрібен SQL на рівні базових операторів. З ним простіше працювати і вкластися в терміни, тому що на одній програмі не засидишся — ще багато роботи. 

Резюме

Головне зі статті:

  • Усі дані зберігаються в базах даних. Це таблиці: зі стовпчиками і комірками.

  • Системи управління базами даних дають змогу спілкуватися з таблицями. Мова спілкування (запитів) — SQL.

  • Оператори та загальне розуміння мови запитів вчаться за кілька тижнів. Це не так важко, як почати верстку з нуля. Або зануритися в Back-end.

  • SQL потрібен скрізь — від веб-розробки до маркетингу.

Якщо ви починаєте кар'єру розробника — заздалегідь подумайте, що потрібно вивчити принципи роботи баз даних, оператори SQL і роботу MySQL. 

Вчити це окремо — нудно, тому що явної переваги мова не дає. Приклад із Front-end-розробкою: SQL можна вивчити, але на рівень сайту це мало вплине в конкретному завданні. Тому ми вчимо все разом, як на курсі «Розробка програмного забезпечення». Приходьте, якщо цікаво.



Автор:

IT STEP Academy

Редакція IT STEP Academy

Дизайн

3D візуалізатор - професія майбутнього

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.   Мистецтво 3D візуалізації проникає у багато сфер нашого життя. Від архітектури і дизайну інтер'єру до реклами та промислового проектування – скрізь можна знайти сліди роботи 3D візуалізаторів. Ми розглянемо, які завда

ШАГ логотип

Soft-skills

Як знайти роботу junior спеціалісту без досвіду роботи

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.   Однак, незважаючи на потребу компаній у нових спеціалістах, пошук роботи для junior'ів без досвіду може стати певним викликом при конкуренції з досвідченішими кандидатами. Також, не завжди просто зрозуміти, які компетенції

ШАГ логотип

Soft-skills

10 кращих технік тайм-менеджменту для айтішника

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.   У нашій статті ми представимо вам 10 найкращих технік тайм-менеджменту, спеціально підібраних для айтішників. Ви дізнаєтеся про різні стратегії, які допоможуть вам оптимізувати використ�

ШАГ логотип

SMART - цілі: найкращий помічник у плануванні для програмістів

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.   Знайомство з концепцією SMART-цілей SMART - це акронім, який описує основні характеристики ефективної мети: Specific (конкретна), Measurable (вимірна), Achievable (досяжна), Relevant (пов'язана з поточними завданнями та цілями) та Time-bound (обмежена за часом). Кожен із цих аспектів �

ШАГ логотип

Встигніть🔥

Забронювати місце в Малій Компʼютерній Академії для дітей 7-14 років!

Детальніше

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності